North York House

A small portion of the red brick from the original bungalow facade was reworked and maintained and when combined with raw concrete, clear cedar, and dark stucco the effect is quite striking on this award-winning home.

We elevated the cedar deck at the back to create a utility room beneath it that contains all of the swimming pool mechanical equipment. The rear north facing facade is clad with EIFS stucco system with 4″ of foam for an extra R20 of insulation value.

The kitchen area contains grey tile, white paint, and dark wood paneling throughout. We also proposed a bright colour splash for the backsplash to liven up the palate. We added a wood ceiling to define the boundaries between the dining and kitchen area. It and the other paneling and stair treads are made from Plyboo, a laminated structural bamboo product.

The raw steel staircase was installed early in the construction schedule to allow it to rust and take on it’s natural tones. When the rust and discolouration were at the right maturity, we lacquered the steel to seal it and maintain that level of rust and distress.

Award:
BILD Winner
Photos: Anna Prior Photography
Description:
Whole Home Renovation
Architecture:
Monica Kuhn
Staircase interior
We've Brought Over 170 Custom Projects to Life
Build My Dream Home